1. Kleding: let op de details
Natuurlijk denk je na over wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek. Maar besteed ook aandacht aan de details. Poets je schoenen en haal losse draadjes weg. Let erop dat je geen zwarte nagels hebt. Zorg ook dat je kapsel er verzorgd uitziet. Merkkleding schijnt ook goed te zijn. ‘Wie een merktrui draagt, zal wel succesvol zijn', is de gedachte. En hoe koud het ook is: een ski-jas dragen over een pak of een mantelpakje is geen gezicht.
2. Meenemen: diploma's, je scriptie en een extra cv
‘Zorg voor een nette tas’, zegt sollicitatiecoach Lodewijk van Nooten. ‘Daar kun je van alles in meenemen, zoals een blocnote met daarop je vragen over de functie en het bedrijf, je diploma's en een extra CV. Neem ook een paraplu mee, want als je ergens drijfnat aankomt, voel je je niet echt ontspannen.’
3. Gesprekspartner: bereid de ‘klik' voor
Vroeger moest je maar afwachten wie je tegenover je kreeg tijdens het gesprek, maar in het internettijdperk kun je je op die persoon voorbereiden. ‘Bekijk het profiel van je toekomstige gesprekspartner op LinkedIn, kijk wat jouw aandacht trekt en probeer tijdens het gesprek daaraan te refereren’, zegt coach Tom Scholte. Kun je over de persoon niet zoveel vinden, maar weet je wel of het een man of een vrouw is? ‘Het geslacht van je gesprekspartner heeft ook invloed op het verloop van je gesprek’, zegt sollicitatiecoach Lodewijk van Nooten. ‘Bij een man formuleer je resultaatgericht, bij een vrouw heb je het ook over relaties en processen.’
4. Lastige vragen: denk vooraf na over antwoorden
Het is een open deur, maar denk van te voren na over je sterke en je slechte eigenschappen. ‘Soms denkt een kandidaat de recruiter te slim af te zijn en noemt hij of zij goede eigenschappen als er om slechte eigenschappen wordt gevraagd’, zegt sollicitatiecoach Lodewijk van Nooten. ‘Te doorzichtig. Je kunt wel over ‘verbeterpunten' spreken: die zijn nog te ontwikkelen. Zeg bijvoorbeeld dat je graag je mondelinge presentatietechnieken wilt verbeteren of dat je niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken. Wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten gaat versterken.’ Denk verder na over welke andere vragen de recruiter kan stellen. Zoals: waar word je gelukkig van? Of wat is de belangrijkste factor van jouw succes? Soms stelt een recruiter rare vragen om je uit je comfortzone te halen, wees daar op voorbereid.
5. Vorige werkgevers: waarom wil(de) je weg?
Waarom wil je weg, of ben je weg bij je werkgever? Deze vragen kun je verwachten als sollicitant. Denk vooraf even na over het antwoord, vooral als je niet vrijwillig bent weggegaan. Ontslagen worden is vervelend, maar blijf tijdens het gesprek niet te lang hangen bij de details. Sollicitatiecoach Lodewijk van Nooten: ‘De recruiter vindt het ongetwijfeld rot voor je dat je bent ontslagen, maar hij is op zoek naar iemand die helemaal warm loopt voor die functie binnen zijn of haar bedrijf, en niet naar een geknakte werknemer die zijn of haar ontslag nog psychisch moet verwerken.' Ga ook even na met wie je ook alweer gewerkt hebt. Soms laat je geheugen je even in de steek, zeker als je zenuwachtig bent. Hoe heette die manager ook weer? En wie was bij je vorige werkgever de directeur? Het klinkt zo knullig als je dat niet meer weet, terwijl je jaren met iemand hebt gewerkt.
6. Salaris: wat wil je verdienen?
Je salaris: jij als sollicitant hoort er niet naar te vragen in het eerste gesprek, maar vaak doet de recruiter het wel. Denk dus na over welk bedrag je gaat noemen. Vul bijvoorbeeld het Intermediair Salariskompas in en zie wat een gepast salaris is bij de functie.
7. Bijzondere voorwaarden: ziek of zwanger?
Soms weet je dat er een reden is waarom een werkgever minder enthousiast over je kan worden. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, of een ziektegeschiedenis hebt. Een werkgever mag niet vragen naar je kinderwens of naar ziektes in de familie, maar helaas gebeurt het soms toch. Ben je zwanger en solliciteer je? Dan moet je het wel eerlijk zeggen, is het advies van loopbaancoach Els Ackerman. Heb je een gat op je cv door ziekte? De recruiter gaat er zeker naar vragen, dus zorg dat je een antwoord hebt. ‘Wellicht heb je in de periode dat je er uit bent geweest iets gedaan wat interessant kan zijn voor een nieuwe werkgever’, zegt coach Carien Karsten. ‘Misschien heb je Spaans geleerd, een cursus webdesign of video maken gevolgd. Wellicht heb je een grote reis gemaakt.'
We like to keep you up-to-date on everything that is happening at and around Young Talents. In addition, the labor market is constantly changing and we share certain trends and developments.
Wim de Jong the founder and owner of Young, an unusual collective of ventures, tells about The Entrepreneurial Spirit
Read more