De afgelopen periode is het uitgeven van reserveringen alleen maar gestimuleerd door banken, overheden en investeerders. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren de rente gecontroleerd laag gehouden om de economie maar te blijven stimuleren.
Door de historisch lage rente die de ECB vraagt, is het momenteel goedkoop voor banken om geld te lenen. De bedoeling hiervan is het aanjagen van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, hoe gunstiger de bank het weer uitleent. Zo kunnen bedrijven en consumenten weer makkelijker geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop van de ECB kunnen lenen en waardoor de rente op een spaarrekening zo laag is. Neem daarnaast ook de inflatie, waardoor sparen op deze manier eigenlijk een vorm van kapitaalvernietiging.
We moeten hier een oplossing voor vinden zodat bedrijven niet zo intens in de problemen kunnen komen. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat bedrijven 20% van de winst verplicht moeten reserveren voor crisissen en dat men pas dividend mag uitkeren als er een bepaald % van de omzet op de spaarrekening staat. Een andere mogelijkheid is dat er een overheidsbank komt die in ieder geval een spaarrente aanbiedt voor deze gelden zodat het geen kapitaalvernietiging is om te sparen.
Er wordt altijd geleerd van een crisis. Wellicht is dit een puntje om mee te nemen voor de toekomst.
Bronnen:
https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/blogs/spaarrente-update.html
We like to keep you up-to-date on everything that is happening at and around Young Talents. In addition, the labor market is constantly changing and we share certain trends and developments.
Wim de Jong the founder and owner of Young, an unusual collective of ventures, tells about The Entrepreneurial Spirit
Read more